Purjelentäjäksi - tule kurssille!

Purjelentokurssille voi osallistua sinä vuonna, jonka aikana täyttää 15 vuotta. Purjelentäjän lupakirjan voi saada 16-vuotiaana. Jos kurssin on lentänyt nuorempana, purjekoneilla voi lentää itsenäisesti opettajan valvonnassa kunnes ikäraja täytyy. Purjelenetäjän yläikärajan määrää ainoastaan terveys.

Teoriakurssille voi osallistua kuka tahansa, lääkärintarkastus on ajankohtainen vasta lento-osalle mentäessä. Purjelentäjäksi haluavan on käytävä lääkärintarkastuksessa ilmailulääkärillä. Normaali terveys riittää, mutta yleisesti ottaen oman lupakirjan saamisen esteenä ovat kaikki tajuntaan ja lentokykyyn vaikuttavat sairaudet ovat sekä erittäin huono näkö, silmälasit eivät ole este. Ilmaan pääsee myös ilman lupakirjaa: esimerkiksi kerhon kaksipaikkaisella Duo Discucsella voi lentää jonkun lupakirjan omaavan kanssa, vaikka itsellä ei olisikaan omaa lupakirjaa.

Suomessa purjelento perustuu täysin harrastepohjalle, kerhot huoltavat koneet itse ja keräävät varoja talkootoiminnalla. Lentopäivinä koneet pestään, kootaan kuljetusputkesta ja kuljetetaan lähtöpaikalle omatoimisesti toisten lentäjien avustuksella. Purjelentäjäksi aikovan on oltava myös valmis auttamaan muita ja ottamaan huomioon se, että lentokentällä saattaa helposti kulua koko päivä yhden lyhyenkin lennon eteen.

Kuinka pääsee?

Purjelentokoulutusta järjestetään harrasteilmailukentillä joilla on purjelentotoimintaa. Kurssiin kuuluu yleensä n. 40 tuntia teoriaopetusta sekä koululentoja vähintään 50 kpl, joista vähintään 10 kpl on yksinlentoja. Myös erillisiä teoriakursseja järjestetään talvella, jolloin kesällä suoritetaan ainoastaan koululennot. Espoon ilmailukerho on järjestänyt kysynnän mukaan teoriakursseja talvisin yhdessä Espoon työväenopiston kanssa.

Mikäli EIK ei järjestä omaa teoriakurssia,  teoriat voi suorittaa kätevästi Urheiluilmailuopiston verkkoteorioissa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot, www.urheiluilmailuopisto.fi.

Räyskälän lentokentällä järjestetään purjelentokurssin lento-osia, teoriaosuus on oltava käyty etukäteen. Katso tarkemmat tiedot Räyskälän kurssisivulta.

Purjelentoon voi myös tutustua ennen kurssille menoa tulemalla aurinkoisena viikonloppuna kentälle. Hyvä tapa selvittää ilmailuun liittyviä asioita on kyselemällä niistä purjelentäjiltä, joita siis löytää tulemalla purjelentokentälle.

Ryhmien lennätyksiä varten (kaksipaikkaisilla purjelentokoneilla) voi ottaa yhteyttä Räyskälä-Säätiön toiminnanjohtajaan, kts. Räyskälä-säätiön yhteystiedot