Mitä purjelento on

Purjekone hinataan ilmaan yleensä lentokoneella n. 500 metrin korkeuteen, josta jatketaan korkeuksiin nousevien ilmavirtojen mukana. Paras säätyyppi purjelentoon olisi tyyni aurinkoinen ilma ja taivaalla paljon korkeita cumulus-pilviä. Purjelento on termiikkien etsimistä. Niitä ei näe, mutta niitä löytyy yleensä pilviä ja maastoa tarkkailemalla. Kun termiikki löytyy, purjekone alkaa nousta ja termiikkiin jäädään yleensä kaartamaan kunnes ollaan riittävän korkealla tai nousu lakkaa. Nousunopeus on tyypillisesti 0 - 5 m/s.

Jos lentäjän taidot ja jaksaminen riittävät, hyvänä päivänä lento voi kestää useita tunteja. Täyspilvisellä ilmalla lennon pituudeksi jää noin 10 minuuttia, koska auringon lämmöstä johtuvaa termiikkiä ei esiinny. Matkalennolla kilometrejä voi kertyä satoja päivän aikana. Purjelentokoneella on rikottu Suomessakin 1000 km matka. Purjekoneella voi laskeutua turvallisesti pellolle, mikäli keli huononee matkan aikana. Suomessa voi normaalioloissa ilman pilvilentokelpuutustakin päästä joskus jopa 2,5 km korkeuteen. Aaltotuulien avulla vuoristossa, kuten Ruotsin Kebnekaisella, voi päästä useiden kilometrien korkeuteen.

Arjen huolista pääsee taivaalla täysin eroon ja maailmaan saa uudenlaisen perspektiivin ylhäältä katsoen. Lennolla voi käyttää hyväksi nykyajan teknologiaa suunnistamisessa ja optimaalisen lentonopeuden löytämiseksi. Toisaalta purjekoneessa voi myös vain istua mukavasti ja katsella maisemia.

Erilaisia purjelentokilpailuja järjestetään Suomessa kesän aikana useita. Ne kestävät yleensä vähintään viikon, joka päivä kilpailijoille annetaan uusi lentotehtävä. Kilpatehtävä voi olla esimerkiksi nopeuskilpailu ennalta määrätyllä reitillä. Kilpailun voittaja ratkeaa lentopäivinä kertyneiden yhteispisteiden mukaan.

Myös maaliinlaskukilpailuja järjestetään, johon voivat osallistua muutkin kuin matkalentäjät. Tällöin yritetään laskeutua mahdollisimman tarkasti tiettyyn paikkaan.

Suurin osa purjelentäjistä lentää kuitenkin vain omaksi iloksi, ei kilpailemisen vuoksi.